Не створи собі кумира

Енциклопедичний словник крилатих слів і виразів

Автор-упорядник Вадим Сєров

Не створи собі кумира

З Біблії (церковно-слов'янська текст). У Старому Завіті (Вихід, гл. 20, ст. 4) наводиться друга заповідь з того зводу заповідей, який пророк Мойсей отримав від Бога на горі Синай і за якими повинен був жити народ Мойсея (рус. Пер.): «Не роби собі кумира і всякої подоби з того, шаную на небі вгорі, і шаную на землі долі, і шаную в воді під землею ». Всього було 10 заповідей.

Алегорично: Не вклоняйся, не будеш чинити будь-кому сліпо, як язичник поклоняється ідолу.

Не створи собі кумира

Друга заповідь говорить: Не створи собі кумира [1]. Ми постійно створюємо кумири. Перш за все, кумир для нас - ми самі. Звичайна мета нашого життя - це приготувати місце на землі, гідне такого кумира, як ми. У цьому проходять роки нашої праці і турбот.

У душевному плані кумири - ті захоплення, через які ми забуваємо Бога і втрачаємо благодать. Всі наші мрії і мрії - це безперервне творення кумирів. Наша фантазія, як художник, малює звабливі картини кумирів для наших пристрастей.

Кумиром може стати людина, і пристрасна закоханість - це як раз створення кумира. Закоханий схожий на виробника ідолів з обрубків дерева і осколків каменів. Цих ідолів, створених його власною уявою, він прикрашає, їм поклоняється і служить.

Людина - образ і подобу Божу. Нам дана заповідь любити людину; але любити людину - часом до стану якогось божевілля - значить робити собі кумир з згустку тіла й костей, який коли-небудь звернеться в тлін.

Кумиром можуть бути гроші, яким людина в своєму звабу приписує непереможне могутність. Кумиром може бути наука: більшість вчених, які вважають, що силами науки можна врятувати людство, роблять з неї для себе кумир, який протиставляють Богу Живому, причому самі виступають в ролі жерців цього «божества інтелекту». Кумиром може бути мистецтво, яке служить не на Божу славу, а обожнювання цього світу і людських пристрастей.

Кумиром для батьків можуть стати їхні власні діти, заради яких вони часом бувають готові в буквальному сенсі продати душу дияволу.

В одному місці Святого Письма написано: «Ідоли - ніщо» [2], а в іншому: «Ідоли - біси» [3]. Сам по собі ідол - духовний обман, порожнеча, але цю порожнечу, цей духовний вакуум заповнюють темні сили. Тому людина, прив'язаний більше до творення, ніж до Творця, знаходиться під впливом демонічних сил.

Якщо сказати коротко, душевний план другої заповіді - перевірка свого серця: чи немає в ньому надмірної прив'язаності або ненависті, які віднімають місце в людській душі у Самого Бога, коли, образно кажучи, престол душі добровільно віддається іншому і на нього підіймається невидимий звір.

Цікаво, як примітивні народи зображували своїх богів. Їхні божки мають вигляд чудовиськ, якихось фантастичних тварин, з виступаючими вперед іклами і загнутими, як у хижих птахів, кігтями. Якщо вони мають людську подобу, то схожі на зображення демонів з виряченими очима, вискаленими зубами; здається, що ці ідоли готові кинутися на свою жертву і розтерзати її на частини. Ідоли наших пристрастей так само огидні, страшні і потворні, як божества африканських племен і жителів тихоокеанських островів. Як би ми не прикрашали їх, але справжнє обличчя цих ідолів нещадно і жорстоко, як у духів підземелля. Вони мучать свою жертву, встромлюють в неї свої кігті, але осліплений жертві все одно здається, що вони найдорожче у світі. Коли час випробування розбиває цих глиняних богів, то душа впадає в таку тугу, що їй вже видається, що краще померти, ніж бачити злидні і ганьба своїх кумирів.

Христа не можна ввести в пантеон. Благодать не може увійти в душу, в якій панують пристрасті. Тому заповідь вчить відривати від серця то, що йому дорожче, ніж Бог; відривати з болем, як ріжуть і припікають уражене гангреною тіло.

У духовному плані друга заповідь говорить про те, що дух людини повинен бути храмом. У вівтар не можна вносити нічого не священного, воно повинно бути залишено за його межами. Коли під час щирої молитви виникають помисли і образи, то найчастіше це колишні кумири знову піднімають голову, знову кличуть до себе. І в цьому відношенні заповідь не створи собі кумира говорить про необхідність в молитві відмовлятися і відділятися від усього земного.

  1. Вих. 20, 4.- Ред.^
  2. див .: Ідоли мову срібло і золото, діло рук людських. Уста ймуть, і не возглаголют; очі ймуть, і не побачать; вуха ймуть, і не почують; ніздрі ймуть, і не нюхають; руце ймуть, і не осяжут; нозе ймуть, і не підуть; НЕ виголосять гортані своїм (Пс. 113, 12-15) .- Ред.^
  3. див .: Бо всі боги мову бісів, Господь же небеса сотвори (Пс. 95, 5) .- Ред.^

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

− 6 = 1